Skip links

Ajax had eigenlijk gisteren moeten spelen

Italiaanse clown Rocchi

Eigenlijk had Ajax gisteren of eergisteren moeten voetballen want twee weken geleden werd namelijk bevestigd wat elke Ajacied al wist: Ajax is bestolen in de Champions League.

Tijdens de winterbijeenkomst van de Europese voetbalbond UEFA op Mallorca waren de meeste topscheidsrechters inclusief de scheidsrechtersbaas Roberto Rosetti het over eens dat de onnavolgbare beslissingen van scheidsrechter Gianluca Rocchi Ajax de overwintering in de Champions League hadden gekost.

Geschorst

Menig Italiaans voetbalfan zal in november vorig jaar echter niet verrast hebben opgekeken bij de fratsen van deze Italiaanse clown. De lijst van dubieuze beslissingen door Rocchi in de serie A is namelijk eindeloos. Zijn twijfelachtige optreden begon al in 2006 met het geven van een bizarre tweede gele kaart aan Zlatan tijdens de uiteindelijk met 0-2 door Inter gewonnen wedstrijd tegen Lazio. Er zouden in de jaren daarna nog vele dubieuze cruciale beslissingen volgen in de serie A. De Italiaan maakte het in 2012 tijdens de Champions League wedstrijd tussen City en Real zelfs zo bont dat hij door de UEFA tijdelijk werd geschorst. En toch mocht deze aantoonbaar dubieuze en ongeschikte weggooier van een arbiter dus de wedstrijden tussen Ajax en Chelsea fluiten. Blijkbaar was na zijn geklungel op Standford Bridge de maat voor de UEFA bonzen na 14 jaar van discutabele beslissingen dan toch echt vol en werd de Italiaan kort daarop met pensioen gestuurd.

Doorgesnoven

Zijn we als Ajacied nog verbaasd over dit soort taferelen? De eerlijkheid biedt te zeggen, eigenlijk niet. We herinneren ons allemaal nog als de dag van gisteren hoe een groep schuimbekkende doorgesnoven Italiaanse anabolen Henkies in Rome in ’96 het veld betrad. De hele wereld weet inmiddels van het uitgebreide doping programma dat Juventus er op nahield ten tijde van die CL finale, toch prijkt de beker met de grote oren uit ’96 nog steeds in hun prijzenkast. Een zekere Kroaat die duidelijk knipogend samen met zijn teamgenoten Lyon fluitend met 1-7 liet winnen en Ajax uit het miljoenenbal knikkerde zijn we uiteraard ook niet vergeten. Ook hier wist de hele wereld wat er aan de hand was maar greep de UEFA, toen nog onder leiding van de voor corruptie veroordeelde Fransman Platini, niet in. En eigenlijk zijn we inmiddels cynisch genoeg om te weten dat het ook niet gaat veranderen. Voetbal wordt geregeerd door het grote geld en bestuurd door dikke volgevreten corrupte pleurislijders die maar van één van ding houden en dat is geld. Een WK voetballen in een bloedhete woestijn waar nog nooit een goede wedstrijd heeft plaatsgevonden en de ene na de andere bouwvakker de dood vindt bij bouw van stadions? Het kan als er maar genoeg wordt betaald. Vele zullen denken dat de UEFA nu eindelijk optreedt met hun financial FairPlay en de 2 jaar uitsluiting van City van de Champions League, maar helaas is dat niet helemaal waar. Want met hun nieuwe systeem waarbij er door clubs niet meer mag worden uitgegeven dan dat er binnenkomt sluit de UEFA andere clubs uit van de route die o.a. City en PSG al hebben bewandeld, waardoor die rijke clubs dus financieel niet meer te in te halen zijn, daar hebben de investeringen immers al plaatsgevonden. Zij blijven dus belachelijk rijk en hebben van de concurrentie op financieel gebied weinig tot niets te vrezen.

Is het dan allemaal één grote teringbende? Nee, gelukkig niet. Johan zei het al wie niet rijk is moet slim zijn en dat is Ajax inmiddels. En rijk ook. Marc blijft goed inkopen en verkopen en zo behoudt Ajax samen met de jeugdopleiding voorlopig de aansluiting met de Europese top. Dat biedt goede hoop voor de toekomst. Nu alleen nog vanavond effe winnen van die Spaanse slagersbende.

Leave a comment

This website uses cookies to improve your web experience.