Skip links
De Trebble, een dieptepunt

De Trebble: een bekroning? Eerder een dieptepunt.

Het is nog geeneens zo lang geleden dat wij zelf nog van een CL finale mochten dromen. Maar we hebben helaas mogen ervaren hoe schrikbarend snel het kan gaan als een je een stel koekenbakkers de sleutels geeft. En dus speelde er twee andere ploegen in Istanbul.

Voor degene die zaterdagavond niet hebben gekeken, je hebt niet bijster veel gemist, een finale zoals vele andere. Pas toen de 1-0 halverwege de tweede helft viel, werd het een beetje een wedstrijd. Er is al veel over gezegd en geschreven, we zouden te maken hebben met de beste trainer van het moment, het allerbeste elftal uit de geschiedenis van de PL en oogstrelend voetbal. En voor vele voetballiefhebbers was deze CL overwinning van de blues klaarblijkelijk de kers op de taart, de ultieme voetbal sensatie. Althans, dat denken zij.

Onbeduidende Middenmotor

Maar voor de echte voetballiefhebber is het eigenlijk slechts een nieuw dieptepunt in een reeks dieptepunten die zich het best laat bundelen onder de noemer: het moderne voetbal. De Citizens waren eigenlijk tot 2008, het jaar dat de onuitputtelijke aanvoer van zakken met geld uit Abu Dabhi begon, slechts een onbeduidende middenmotor met een kleine uitschieter onder Eriksson hier en daar daargelaten. Sheik Mansour zei bij zijn aantreden dat hij er net zo lang geld tegen aan zou blijven smijten tot er succes zou zijn. En hij hield woord. Tevens ontpopte hij zich als een waar liefhebber, hij bezocht de afgelopen 16 jaar maar liefst twee hele wedstrijden van zijn club. Natuurlijk is alleen geld niet genoeg, dat hebben ze in de Franse lichtstad inmiddels wel bewezen. Een visionair als Pep, per slot van rekening toch een voetbalkind van Cruijff, is ook cruciaal. Een Noors fenomeen in z’n prime wil ook nog wel eens helpen. Maar gister is toch vooral het bewijs geleverd dat je met bodemloze zakken uit het Midden Oosten uiteindelijk je weg naar het ultieme succes kan kopen. Charmant dat de gebroeders Gallagher gepassioneerd Blues supporter zijn, uiteraard tot vervelens toe uitgemeten in de media, maar degenen die onze club in 2012 achter na reisden om ze gelijk te zien spelen tegen de Blues, toen nog onder leiding van Mancini, weten dat hun aanhang werkelijk waar geen ene hol voorstelt. Een zielloze club met veel geld. Hoewel een club? Eerder een franchise met iets van 120 aanklachten voor ontduiking van de financial fairplay regels. ‘Kan ons dat nou verrotten?’ zou je denken, maar die club en de trend waar het deel van uitmaakt, maakt het voor andere clubs wel steeds moeilijker om mee te komen, want voor jonge talentvolle spelers lonkt het grote geld steeds eerder. Tel daar een zaakwaarnemer a la Raiola bij op, en je begrijpt hoe lastig het is om een talentvol elftal intact te houden.

Diepe zakken

Dat het grote geld lonkt is natuurlijk van alle tijden, Italiaanse en Spaanse clubs hadden altijd al schijnbaar ongelimiteerde limieten bij hun banken of corrupte eigenaren, maar wij konden hun, met ons toen nog uitmuntende opleiding en ongekende voetbal filosofie, zo nu en dan toch een avondje voetballes geven. Maar met de laatste trend, investeerders uit het Midden Oosten met bizar diepe zakken wordt dat steeds lastiger. En nu kan het hele WK ons natuurlijk geen ene reet schelen, maar ook daar bleek dat de heren in de zandbak een toernooi van de MAFIFIA inclusief winnaar gewoon konden kopen.

Genoeg

Zaterdag avond bleek maar eens te maar dat voetbal het politieke speeltje van verwende sjeiks is geworden, die het misbruiken om hun straatje schoon te vegen of elkaar naar de kroon te steken. En dat hebben wij met z’n allen laten gebeuren. Veel te lang hebben wij die corrupte varkens van de UEFA en de FIFA, die werkelijk waar alles voor geld doen, vrij spel gegeven. Veel te lang hebben we zwijgend toegekeken, hoe rakkers uit het Midden Oosten alles wat met voetbal te maken heeft opkopen of omkopen. Te lang hebben we langs de zijlijn roerloos toegekeken hoe geld beluste (ex) spelers zich maar al te graag als makke kamelen voor het karretje van dubieuze regimes laten spannen. Maar het is nog niet te laat. Laat deze finale alsjeblieft het moment zijn waarop voetballiefhebbers wereldwijd zeggen: genoeg is genoeg. Sodepleur op met al die corruptie, commercie en olie dollars.

Voetbal is van ons!

Bedankt voor het lezen van ons blog. Neem ook eens een kijkje in onze webshop

Leave a comment

This website uses cookies to improve your web experience.