Skip links

Het is wetenschappelijk bewezen: Amsterdammers kunnen beter voetballen

Michiel van Nieuwstad, auteur van het boek Succesvol Sporten, zei in het NRC dat voetballers geboren in Amsterdam twee keer zo veel kans maken om in de eredivisie te spelen dan andere Nederlandse voetballers. Het NRC onderzocht of dit waar is.

In december 2015 concludeerde de Amsterdamse krant het Parool dat een disproportioneel groot aantal eredivisie voetballers in Amsterdam was geboren. Van alle spelers zou 10% geboren in zijn onze mooie stad, terwijl Amsterdammers maar 5% van de Nederlandse bevolking uitmaken. Conclusie van Michiel van Nieuwstad: geboren en getogen Amsterdammers kunnen gewoon twee keer zo goed voetballen als de rest van Nederland. De auteur merkt daar bij op dat hij het aantal buitenlanders actief in de eredivisie niet heeft meegerekend, had hij dat wel gedaan dan was het Amsterdammer-gehalte nog hoger uitgevallen.

Het NRC onderzocht of deze stelling klopte en ging nog een stukje grondiger te werk, zij pakte de cijfers van de afgelopen 12 seizoenen erbij. Zij kwamen tot een gemiddelde van 33,5 Amsterdammers actief in de eredivisie. Zij gaven aan dat dit ook te maken had met een grote straatvoetbal cultuur en goede amateur clubs als AFC en Zeeburgia. Het NRC telde in hun onderzoek ook de buitenlanders niet mee en kwamen zo tot de conclusie dat één op de acht spelers in de eredivisie geboren is in Amsterdam. Dat is 13% terwijl maar 5% van het aantal jongens in Nederland geboren is in Amsterdam. Er zouden dus maar gemiddeld iets van 10 geboren en getogen Amsterdammers in de eredivisie moeten spelen in plaats van 33. In het seizoen 2015/ 2016 waren dat er zelfs 46.

Conclusie
Het is dus nu officieel wetenschappelijk bewezen: Amsterdammers kunnen gewoon beter voetballen.

Bron: NRC

Leave a comment

This website uses cookies to improve your web experience.