Skip links

JUSTITIE ZIJN OBSESSIE VOOR GELD

In deze verkiezingstijd buitelen de politici van verschillende partijen over elkaar heen om het belang van de rechtstaat te benadrukken. Een van de grondbeginselen van de rechtstaat is de bepaling dat iedereen onschuldig is tot het tegendeel bewezen is. Vreemd genoeg gaat deze vlieger vaak niet op wanneer er geld in het spel is.

Als je op de straten van Amsterdam bent opgegroeid dan is de kans groot dat je op een bepaald moment in je leven beschikking hebt gehad over kleine of grote bedragen zwart geld. Misschien had je ergens wat planten staan, had je een handeltje in kaarten of deed je zo nu en dan een zwart klusje in de bouw. Over de vraag of dit moreel verantwoord is kan je discussiëren. Want eerlijk is eerlijk, de overheid doet ook een hoop nuttige dingen met de belastinginkomsten. Dan hebben we het natuurlijk niet over de villa’s, privé jets en jachten van onze koning Pils van Oranje, maar over de aanleg van wegen, schoon drinkwater, onderwijs etc.

BONNETJES AFFAIRE
In dat opzicht is het dus ook wel enigszins begrijpelijk dat de overheid ietwat gepikeerd is wanneer mensen onder het betalen van belasting proberen uit te komen. Het vreemde is alleen dat de overheid door de jaren heen een nogal opmerkelijke obsessie lijkt te hebben ontwikkeld voor zwart geld. Ten eerste is daar de zelfbenoemde ‘crimefighter’ partij die om onduidelijke redenen zwart geld voor veroordeelde drugs criminelen belastingvrij witwast en daar vervolgens zo lang over liegt dat er uiteindelijk vier politici hun functie moeten neerleggen (vier!). Pikant detail is dat deze bekende ‘bonnetjes affaire’ absoluut niet aan het licht kwam door het zelf reinigend vermogen van justitie. Integendeel ondanks alle hardnekkige pogingen van de betrokkenen om dit verhaal in de doofpot te stoppen ging het balletje uiteindelijk rollen als gevolg van grondig en vooral hardnekkig onderzoek van journalisten. We willen alleen maar zeggen; wanneer het op zwart geld aan komt lijkt er van alles mogelijk bij de jongens en meisjes van justitie.

47.000 EURO AFGEPAKT
Het ministerie van Veiligheid en Justitie gaat over alle facetten van de rechtsorde in Nederland. Het strafrecht is hier een belangrijk onderdeel van. Een van de grondbeginselen van het strafrecht is dat iedereen onschuldig is tot het tegendeel bewezen is. Het vreemde is alleen dat deze vlieger niet opgaat wanneer het om geld gaat. Zo vertelt officier van Justitie Hieke Vriezen in het Parool trots dat ze in juni 2016 47.000 euro heeft afgepakt van een man die beweerde dit verdiend te hebben met gokken. Hoewel de man 52 bonnetjes aanleverde om aan te tonen dat het hier om gokwinsten ging besloot de rechtbank het geld toch verbeurd te verklaren. De reden was dat er volgens de rechter onvoldoende kon worden aangetoond dat het geld een legale herkomst had. Hier draait de rechtbank het grondbeginsel van het strafrecht dus om: Het OM hoeft niet aan te toen dat jij schuldig bent, nee jij moet zelf aantonen dat je onschuldig bent, zo niet dan ben je per definitie schuldig en dus je geld kwijt.

 “Het is bijna leuker om geld af te pakken dan een lange celstraf te vragen.”

Het is natuurlijk nogal wat dat de rechtbank zo maar even 180 graden draait als het om geld gaat maar het Openbaar Ministerie gaat zelf echter nog een stapje verder. Zo zegt dezelfde officier van justitie in het Parool: “Het is bijna leuker om geld af te pakken dan een lange celstraf te vragen.” Met andere woorden; deze officier van justitie stuurt liever een crimineel blut de straat op waar hij, gezien zijn lege zakken, nog gemotiveerder zal zijn om weer criminele activiteiten te ondernemen, dan dat ze hem achter slot en grendel zet. Het afpakken van geld lijkt dus een hogere prioriteit te hebben dan het beschermen van de maatschappij tegen criminelen.

BANANENREPUBLIEK
Het is haast niet te geloven maar het lijkt er steeds meer op dat we in een land wonen waar rechters en aanklagers met euro tekens in de ogen zich in allerlei bochten wringen om maar zo veel mogelijk geld te kunnen afpakken. Tel daarbij op dat Nederland al sinds jaren een belastingparadijs is voor multinationals is en je zou haast gaan denken dat we in een Bananen republiek wonen…

 

Leave a comment

This website uses cookies to improve your web experience.